Tot mai mult conceptul de agricultura de precizie apare in discutie. Fotografia si filmarea aeriana cu ajutorul dronei vine in sprijinul fermierilor, producatorilor, procesatorilor si a altor categorii prin utilizarea acestor procedee in inspectiile agricole.
Astfel prin utilizarea echipamentelor specifice, se se pot inspecta culturile pentru identificarea speciilor invazive intr-un timp foarte scurt, oferindu-se astfel informatii utile fermierilor.
Filmarea aeriana si fotografia aeriana de la inaltime a unei culturi poate detecta aparitia unor boli specifice culturilor. O astfel de monitorizare continuua poate sa ajute in adaptarea tratamentelor specifice, la cerintele reale ale culturii din camp si implicit la ridicarea randamentului culturilor.
Prin fotografia si filmarea aeriana se pot inspecta recoltele pentru a monitoriza inaltimea plantelor, culoarea solului, necesarul de irigatii etc., totul pentru identificarea cat mai eficienta si in timp real a eventualelor probleme sau a necesarului de fertilizare.
Se pot realiza fotografii sau filmari de la nivelul culturii (de grau, orz, ovaz, secara, floarea soarelui, porumb, rapita, etc) pentru vizualizarea in detaliu a stadiilor de dezvoltare si a eventualelor deficiente aparute pe parcursul evolutiei acestora.
Prin folosirea camerelor specifice se pot colecta date privind parcelarea loturilor de pamant, stadiul lucrarilor agricole si alte elemente. De asemenea se pot evalua eventuale pagube survenite ca urmare a secetei sau inundatiilor, sau a zonelor cu potential de inundare.
Pe langa monitorizare terestra si a starii de sanatate a plantelor drona poate fi folosita si la gestionarea efectivelor de animale, a livezilor si zonelor forestiere, a fondurilor de vanatoare etc.