Prin fotogrammetrie si fotogrammetrie aeriana se poate masura, determina metric si reprezenta grafic și fotografic, portiuni din suprafata terestra sau altor obiective de interes.
Pornind de la necesitatea unor costuri reduse pentru implementare si intretinere, a luat nastere o tehnologie mai eficienta nu numai din punct de vedere economic ci si calitativ.
Metoda de fotogrametrie aeriana cu ajutorul dronei drona poate fi vazuta ca un supliment sau ca un inlocuitor al fotogrammetriei terestre si al domeniilor anexe precum topografia sau cadastrul.
Drona avand capabilitatea de a realiza un zbor automat in conformitate cu un plan de zbor bine definit pe baza coordonatelor GPS, realizeaza o succesiune de fotografii aeriene. Acestea ulterior, prin prelucrarea imaginilor cu software specializat, se vor realiza harti si planuri topografice a unor zone, modele digitale 3D a unor cladiri, modele digitale 3D a unor suprafete de teren etc.
Comparativ cu alte tehnologii, aceasta metoda de asigura o acoperire foarte mare in scurt timp (cca 100 ha/ora), si cu o plaja de distributie a preciziei cuprinsa intre valori centimetrice si metrice, in functie de produsul dorit.
Cu ajutorul dronelor se poate oferi modelul digital al terenului, nor de puncte si ortofotoplan.
Rezolutia la sol poate fi, optional, cuprinsa intre 1cm/pixel si 10-20 cm/pixel