MODELARE 3D

Tehnica de modelare 3D are la baza procedeele si rezultatele obtinute prin fotografiere aeriana si fotogrametrie aeriana. Aceasta metoda consta in realizarea a de modele 3D a obiectivelor vizate, Modelare 3D cladire istoricaindifererent ce reprezinta acestea.

Fie ca vorbim de suprafata de teren, un deal, o arie de excavatie, un sit arheologic, un monument, un element de infrastructura sau orice altceva.

Cu ajutorul dronei se realizeaza un zbor automat in conformitate cu un plan de zbor bine definit, si realizeaza o succesiune de fotografii aeriene cu ajutorul carora, prin prelucrarea imaginilor cu software specializat, se vor realiza modele digitale 3D a obiectivului ales.

Odata cu obtinerea modelului final, acesta poate fi materializat cu o imprimanta 3D obtinandu-se astfel un model 3D fizic, la dimensiuni reduse.

Aceasta tehnica de modelare 3D se poate regasi in cazul unor prezentari de obiective turistice cum ar fi hoteluri, pensiuni sau alte locatii de interes. De asemenea in vederea promovarii a principiilor „Cartei de la Londra” tehnica de modelare 3D poate fi utilizata pentru realizarea unor imagini tridimensionale a obiectivelor de patrimoniului cultural. Acestea ulterior se pot folosii in actiunile de cercetare, comunicare sau promovare

O alta tema in care aceasta tehnica isi gaseste beneficiile poate fi si in cazul evaluarii unor suprafete de teren si a potentialului de risc la inundatii prin crearea modelelor digitale de inaltime ale terenului (ale cotelor) si/sau a studiului efectelor de eroziune, in cazul studiului realizat pentru o albie de rau sau a vecinatatii acesteia.

Utilitatea tehnicii de modelare 3D cu ajutorul dronelor se regaseste in:

  • Topografie, cartografie si fotogrametrie;

  • Studiul siturilor arheologice si al monumentelor de patrimoniu;

  • Monitorizare in agricultura;

  • Monitorizare in silvicultura

  • Monitorizare mediu etc.

Drone utilizate in modelare 3D

Matrice 600 Pro
Matrice 100
Phanton 3 Professional

Echipamente foto utilizate in tehnica de modelare 3D

Zenmuse Z3
Zenmuse X5
Phantom 3 Pro Camera
Sony A6000

Domenii de aplicabilitate pentru modelare 3D