TERMOVIZIUNE SI TERMOGRAFIE

Termoviziune panouri solareServiciile de termoviziune aeriana cu ajutorul dronele echipate cu camere speciale, se adreseaza altor scopuri decat cele de filmare si fotografiere standard. Utilizarile cele mai frecvente ale dronelor cu acest tip de camere (cu infra-rosu), sunt operatiunile de salvare, cautare, de studiere a instalatiilor, a conductelor, pentru inspectii ale liniilor electrice sau ale acoperisurilor etc.

Camerele de termoviziune sunt capabile sa detecteze in conditii de iluminare inexistenta, pe baza diferentelor de temperatura, obiecte, oameni sau diverse procese. Astfel ca, o drona capabila sa atinga inaltimi ridicate si sa parcurga distante mari, dotata cu o camera cu termoviziune, ce poate identifica obiectivul in conditii de vizibilitate zero, este o alegere excelenta pentru actiuni de salvare si de cautare.

Cu ajutorul camerelor de termoviziune profesionale montate pe drone, se pot realiza in deplina siguranta evaluari exacte in zone greu accesibile sau a unor obiective de mari dimensiuni.

Modelul FLIR VUE Pro-R permite inregistrarea imaginilor si filmului termal in format radiometric (cu informatii de temperatura pentru fiecare pixel) direct pe un card MicroSD montat in camera. Analiza de temperatura a imaginilor face cu ajutorul programului FLIR Tools.

Aplicatii

In agricultura, termoviziunea si termografia este folosita pentru a determina starea de stres a plantelor si efectele manifestarilor meteorologice. Prin masuratori specifice se pot realizate cu ajutorul camerelor de termoviziune se pot determina spre exemplu activitati de irigare sau drenare a unor culturi.

Temroviziune fond vanatoareDe asemenea se pot realiza si inventarieri ale fondurilor de vanatoare prin identificarea speciilor si determinarea numarului de exemplare pe o arie intinsa.

In actiunile de salvare si cautare, prin capacitatea unei drone de a zbura dupa un plan bine definit, se pot realiza scanari in termoviziune a unor suprafete intinse.

Termoviziunea si termografia in domeniul industrial a revolutionat activitatea de mentenanta predictiva prin capacitatea ei de a localiza probleme la echipamentele electrice si mecanice cu mult timp inainte ca ele sa produca efecte nedorite. Cu ajutorul camerelor de termoviziune si prin capacitatea de a masura temperatura in fiecare punct din imagine se pot identifica diverse probleme specifice mentenantei preventive.

Exemple de utilizare a termoviziunii si termografiei in mentenanta preventiva

 • conexiunile electrice necorespunzatoare la liniile de inalta tensiune

 • celule defecte din cadrul parcurilor fotovoltaice

 • mecanisme suprasolicitate a centralelor eoliene

 • defecte de izolatie la cosurile de fum

 • defecte de izolatie termica a unor cladiri, inclusiv a acoperisului acestora

Exemple de aplicatii pentru termoviziune si termografie:

 • inspectia in infrarosu a liniilor de inalta tensiune,

 • scanarea parcurilor fotovoltaice pentru identificarea celulelor defecte,

 • scanarea centralelor eoliene,

 • detectia focarelor de incendiu,

 • evaluarea energetica si auditul instalatiilor industriale,

 • scanarea termografica a cladirilor inalte sau construite pe suprafate mari,

 • scanarea termica a cosurilor de fum,

 • supravegherea terenurilor agricole sau a fondurilor de vanatoare,

 • cautarea persoanelor disparute etc.

Drone utilizate in termoviziune si termografie

Matrice 600 Pro
Matrice 100

Echipamente foto-video utilizate in termoviziune si termografie

Flir Vue Pro R 640 x 512
Zenmuse Z3
Zenmuse X5

Domenii de aplicabilitate pentru termoviziune si termografie