Imaginea realizata cu o camera dotata cu un senzor multispectral, a inceput sa fie din ce in ce mai mult folosita in zilele noastre cu precadere in agricultura de precizie.
Cu ajutorul camerelor cu senzor multispectral montate pe drone, se pot realiza in deplina siguranta evaluari exacte in zone greu accesibile sau a unor suprafete de terenuri cu mari dimensiuni intr-un timp relativ scurt. Exemplu: cca 100 ha in aproximativ o ora.
Astfel se pot colecta si furniza diverse informatii precise referitoare la starea culturilor de la primele etape (imediat ce a rasarit) pana la maturitate.
Capacitatea dronei de a zbura dupa un plan bine determinat si incadrat spatial, face ca datele colectate sa se faca strict pentru suprafata dorita.
Procedeul se realizeaza prin colectare informatiilor referitoare la capacitatea de absorbtie si reflexie a radiatiei solare. Senzorul multispectral din cadrul camerei, capteaza și aduna imagini RGB (model cromatic red-green-blue), NIR (near infra-red, spectrul infraroșu al luminii) si NDVI (normalized difference vegetation index).
Indicele NDVI reprezinta un indicator grafic care este folosit pentru analiza masuratorilor realizate. Se poate evalua astfel daca tinta observata contine vegetatie verde (vie) sau nu. Sistemul de colectare a datelor masoara lumina reflectata de plante cu scopul de a determina starea de sanatate a plantelor si modul de acoperire al solului. Pe baza acestor date se pot face estimarile pentru cantitatea de biomasa, necesarul de azot, necesarul de apa din sol etc.